keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Uuniperunat kahdella täytteellä (lämminsavulohi-kapris ja kinkku-paprika)

Jokaiselle kannattaa varata kaksi perunaa - useimmat haluavat maistaa tarjolla olevia eri täytteitä :)

Suomen lomastani on jäljellä enää vain muutamia päiviä. Matka on ollut ihana - tällä hetkellä en menisi minnekään muualle niin mielelläni lomalle kuin Suomeen. Seuraavan kerran sitten vuoden päästä. Tänään kutsuin vielä pari sukulaismiestä syömään tänne kalustettuun asuntoon, jossa majailemme pari vikaa viikkoa ja tein jotakin sellaista, jota en voi Brasiliassa kohta enää syödä. Usein tämä onkin ollut teemana, jos Suomessa olen keittiössä jotakin tehnyt. Meillä ei ole Brasseissa tarjolla koko suomalaista valikoimaa maitotuotteista, ja kermaviili mm. on tällainen tuote, joka uupuu meiltä kokonaan. Siksi tarjosin tänään uuniperunoita kahdenlaisilla täytteillä käyttäen pohjana creme fraichen ja kermaviilin sekoitusta. Myös Suomessa saatavilla oleva peruna on brasilialaista maukkaampi.

Folionyytit uuniin menossa

Uuniperunat (4:lle)

8 kpl Rosamunda-perunaa
(hyvä varata 2 kpl per syöjä jos kutsut vieraita ;)

Pese Rosamunda-perunat hyvin ja tee pintaan ristiviilto veitsellä. Rouhi perunoiden päälle suolaa myllystä. Kääri perunat sitten folioon. Lado perunanyytit uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. (Testaa kypsyys tikulla jos epäröit tai käytät erityisen isoja perunoita)

Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunalle

Sekoita täytteen aineet keskenään tahnaksi ja laita hetkeksi tekeytymään jääkaappiin

Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunoille (4:lle)

200 g creme fraiche
1/2 prk kermaviiliä
n. 150-200 g lämminsavulohta
5 kpl isoja kapriksia silputtuna
1/4 palanen isosta punasipulista
loraus sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
tuoretta ruohosipulia
tuoretta sitruunamelissaa 

Tarkasta maku - voit aina lisätä mausteita!

Sekoita silputut yrtit, muut mausteet ja kala/liha creme fraichen ja kermaviilin sekoitukseen. Tarkasta maku - tuoreita yrttejä kannattaa käyttää reilusti. Anna maustua jääkaapissa. Avaa folionyytit ja purista varovasti käsillä perunanyyttiä pohjasta niin, että ristiviilto ylhäällä halkeaa. On muuten kuumaa hommaa, kannattaa olla varovainen. Lusikoi täytettä perunalle ja nauti kuumana saaristolaisleivän kanssa. 

Kinkku-paprikatäyte uuniperunalle

Sinappi sopii tässäkin maustamaan kinkkutäytettä makean paprikan kanssa

Kinkku-paprikatäyte uuniperunoille (4:lle)

1 purkki creme fraiche
1/2 purkki kermaviiliä
n. 150 g ylikypsää palvikinkkua
1 reilu punainen paprika
1/4 lohko isosta punasipulista
reilu rkl sinappia
loraus oliiviöljyä
iso kourallinen tuoretta persiljaa
tuoretta ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Tee yllä olevan kaavan mukaisesti samalla tavalla.

Jossakin tuolla kasan alla on ne maitotuotteet :)

torstai 13. syyskuuta 2012

Kauppuri vitosen parhaat burgerit sekä lukijatutkimus

Vuohijuustoa parempaa burgeria saa hakea! 


Joko huomasitte, että blogini sivupalkkiin oikealle ylimmäksi on ilmestynyt Lukijatutkimus, johon vastaamalla voit voittaa lahjakortin? Tässä TNS Gallupin toteuttamassa lukijatutkimuksessa kartoitetaan blogini lukijoiden mielenkiinnonkohteita ja taustoja. Halutessasi voit siis osallistua pop-up-kyselyyn, johon vastanneiden kesken arvotaan palkinnoksi 10 lahjakorttia. Kysely on ohjelmoitu niin, että se näkyy jokaiselle kävijälle vain kerran. Kiitos vastaajille jo etukäteen! Blogissani puhaltelevat muuten hieman uudet tuulet lokakuun aikana, kun blogimaailmaan syntyy uusi Inspiration-konsepti, johon blogini on kutsuttu mukaan. Siitä lisää hieman myöhemmin.

Bloggaankohan jopa ensimmäistä kertaa lapsuuden kotikaupunkini Oulun ravintolatarjonnasta? Suosittelen lämpimästi Kauppuri 5 -nimistä burgeripaikkaa ihan Oulun keskustassa, Kauppurienkatu vitosessa. Nyt täytyy myöntää, etten keksi ainuttakaan paikkaa Suomessa, josta saisi parempia hampurilaisia. Koko annos, vuohijuustoburgeri, ranskikset ja chilimajoneesi olivat ihan luksusluokkaa. Kuten kuvasta näkee, paikassa ei pihtailla vuohenjuustossa - se oli hyvälaatuista ja sitä oli paljon ;) Sitä taas ei näe, että hampurilaisen kannen alla on iso kasa rukolaa ja ilmeisesti joku pestomajoneesi.. nam!  Mieheni valitsema pekoniburgeri sai aikaan samanlaiset hurraa-huudot. Kävimme syömässä arkipäivänä kahden jälkeen, mutta paikkaan oli silti jonoa ulos asti?! Eli muutkin olivat sen löytäneet.. kertoo varmaan jotakin? Hintataso oli matalahko laatuun nähden. Maksoin vuohijuustoburgeristani 11 euroa, ja ranskiksista 2 euroa lisää.



Kauppuri 5: menu löytyi seinältä ja tilaus tehtiin tiskille. 

Kauppuri 5: Paikan ulkonäkö oli minun makuuni hieman rähjäinen, mutta älä anna sen häiritä! Paikka oli tosi pieni, mutta sillä oli aika iso terassi. Kattoon oli kiinnitetty ilmeisesti asiakkaiden kuvia nimien kanssa?

Parempaa burgeripaikkaa ei Suomesta löydy :)

Oulun reissulla pitää toki hakea myös graavilohta kauppahallista. Lisäksi löysin rieskaa, saaristolaisleipää sekä mustaherukoita. Oulun kauppahalli on ihana.. olisin voinut viettää siellä kauemmankin aikaa ihmetellen paikallisia tuotteita mutta olin liikkeellä tyttären kanssa... ehkä ensi kerralla sitten. 

Graavikalaa saaristolaisleivällä sekä rieskalla illalliseksi :)

Miksi kauppahallit on aina niin kauniita?

Kuva juuri sadekuuron alla

maanantai 10. syyskuuta 2012

Tyrnihyytelöä ja suomalaista vuohenjuustoa

Manchego tyyppinen suomalainen Pinja-juusto 

Brasiliassa olen haaveillut Suomessa saatavilla olevista hyvistä homejuustoista, koska jos meillä sattuu löytämään kaupasta homejuuston, niitä on tarjolla ehkä yksi, kaksi ja hinta on taivaitahipova. Eilisellä Ranuan reissulla ostin mukaan lasipurkillisen tyrnihyytelöä ja ison palasen Pinja-nimistä manchego tyyppistä vuohenmaitojuustoa (Arctic Milk Oy). Eli tänään on herkuteltu siis. Kirpeä tyrnihyytelö sopii ihanasti vuohenjuustolle. Voisin ostaa Pinjaa hyvin uudelleenkin. 


Naapurin pelto kimaltelee ihanan kultaisesti aamulla. Tämä kuva on tosin otettu vasta illalla. 

Vuohenjuusto ja tyrnihyytelö käyvät hyvin yhteen 

Välipalalla mummolassa

Mummolan pihapiiri on ihana leikkipaikka lapsille. Tyttäreni puhuu
"leikkipuistosta" vaikkei mitään puistoleluja pihalla varsinaisesti ole - tekemistä kylläkin :)

lauantai 8. syyskuuta 2012

Punaherukka-tuorejuustopiirakka



Kiersimme aamulla äidin kanssa täällä maalla, lapsuuden mummolani maisemissa, pihan marjapensaita. Herukkasatoa täällä saadaan vielä noin kuukausi myöhemmin kuin etelässä. Siksi pystyin tekemään aamulla poimituista marjoista piirakan. Kirsin keittiössä, samoin Chocomumissa on tehty tällaista punaherukkaista piirakkaa. Tykkäsin paljon tästä Kirsin keittiön reseptistä, koska tuorejuusto hieman tasoittaa kirpeää herukkaa.  

Punaherukoita mummolan pihalta
Valmiin piirakan voi koristella marjatertuilla ja lehdillä


Punaherukka-tuorejuustopiirakka (6:lle)

Pohja:

100 g margariinia tai voita
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Punaherukkatäyte:

5 dl punaherukoita
2 valkuaista
1 dl sokeria
200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja

Vatkaa ensin täytteen valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.

Valmista sitten pohja. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää mukaan keltuaiset yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja maito. Leivitä taikina voideltuun irtoreunaiseen vuokaan (halk. 25-28 cm).

Vatkaa tuorejuusto, vaniljasokeri ja perunajauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon valkuaisvaahto ja punaherukat lusikalla nostellen. Levitä seos taikinan päälle vuokaan.

Paista leivonnaista 175 asteessa uunin alaritilätasolla noin 45 min tai hieman yli. Anna piirakan jäähtyä ja irrota vasta sitten reunarengas sen ympäriltä. Koristele punaherukoilla.

Täytteen ainekset valmiina taikinapohjan päälle laitettavaksi
Lintukoto
Syyskuussa Oulunseudulla on jo ruskaa ilmassa
Herukkapiirakka valmiina

perjantai 7. syyskuuta 2012

Blankossa lounaalla (matkalla Suomessa)

Blankon ravintolasali on sisustukseltaan simppeli mutta kaunis. Salin restaurointi on erityisen
upea ja nousee simppelistä sisustuksesta esiin.  

Blanko on valittu ainakin vuosina 2011 ja 2012 vuoden parhaaksi ruokapaikaksi Turussa (City.fi). Pidän edelleen, tänäkin vuonna, Blankon ruuasta. Kävimme tällä kertaa vain pikaisella lounaalla, mutta lounaslistalta olisin voinut maistella vaikka kaikkea. Päädyin erittäin hyvään vaihtoehtoon, intialaiseen vindaloo-kanaan. Annokset on tosi reiluja ja ruoka herkullista. Konstailematonta mutta hyvää. Suosittelen!



Blankon Vindaloo-kana oli ihanaa. Naan-leivän tilalla oli joku paikallisempi leipä. Lisukkeina oli chutneytä ja jogurttikastike.

Muuten, olemme aloittaneet jokin aika sitten Suomen loman. Viileä syksyinen Suomi näyttää ihanalta, ja aika tuntuu olevan kokoajan kortilla kun kaikkea mukavaa näkemistä ja tekemistä on suunniteltu tälle suomilomalle. Ruokapuolella olen vielä keskittynyt ottamaan kiinni grillimakkara-, Hesburger-, ruisleipä- ja salmiakki-ikävää, mutta vakaa aikomus on viettää hieman aikaa myös keittiön puolella puuhastellen.. :) Mm. herukkapensaat odottavat keräilijää.. Ihanaa syksynalkua kaikille!


Mökillä näyttää aina syksyisin tältä